Mrożenie żywności ma na celu jej zakonserwowanie na dłuższy czas. Żywność mrożona może być przechowywana nawet przez sporo miesięcy i nie stracić swoich cech a także nie ulec zepsuciu. Niska temperatura powoduje, że wszystkie patogeny odpowiedzialne za psucie się żywności zostają uśpione i nie mogą się rozwijać, a dzięki temu żywność może być zachowana w dobrym stanie.
Komora mroźnicza może osiągać różną temperaturę w zależności od tego, jak ją ustawimy. Istnieje możliwość ustawienia jej nie tylko poniżej zera, ale możemy ją także ustawić na temperaturę na prawdę dużo niższą niż minus 22 stopnie Celsjusza, czyli standardową temperaturę mrożenia wielu bardzo pastelowych produktów spożywczych. Ewentualnie temperaturę można regulować, niemniej jednak profesjonalne mroźnie mają systemy, które pilnują, aby temperatura nie wzrosła w czasie mrożenia. Wyróżniamy jeszcze komory chłodnicze i taka komora chłodnicza ma z kolei za zadanie utrzymywać produkty spożywcze lub leki, farmaceutyki i inne towary wymagające niskiej temperatury w określonym zakresie temperaturowym, przy czym jest to temperatura poniżej zera, a tylko mało powyżej zera. Wynajem chłodni tego rodzaju jest nierzadko bardziej opłacalny niż zakup. Szczególnie wtedy, gdy firma potrzebuje takiego urządzenia, niemniej jednak nie może sobie pozwolić na jego zakup z pewnych względów lub po prostu taki zakup byłby dla tej firmy całkowicie nieopłacalny. Jeżeli komory nie używa się przez cały czas, a jedynie tylko i wyłącznie przez część roku, to z całą pewnością bardziej opłaca się ją wynająć.
Sprawdź: kontener chłodniczy.