Dawniej w domach i kamienicach, w których były mieszkania, stosowało się kaflowe piece i kuchnie. Starsi ludzie do dziś powtarzają, że ciepło gwarantowane przez takie piece i potrawy przygotowywane na kaflowych kuchniach były zdecydowanie lepsze niż dzisiaj. Nie ulega wątpliwości, że piece kaflowe wyglądały ciekawie.
Szamot stosowany w takich piecach oddawał ciepło przez długi czas, dzięki czemu w pomieszczeniach utrzymywała się stała dosyć wysoka temperatura. Gdy piec był miły dla oka, dodatkowo zdobił również mieszkanie, niemniej jednak zajmował wiele miejsca i niestety wymagał ciągłego dokładania do paleniska. W pomieszczeniu robił się bałagan, gdyż koło pieca musiał stać węgiel albo drewno, po otwarciu drzwiczek pieca wysypywał się popiół, a przy złej pogodzie dym, zamiast uchodzić kominem, wchodził do wnętrz. Pomimo tych wad kaflowe piece miały natomiast swoje zalety i swój urok. Analogicznie jak kuchnie kaflowe, na których gotowały nasze babcie i prababcie. Takie kuchnie zajmowały sporo miejsca, niemniej jednak też miały spore płyty, zatem z powodzeniem można było na nich ustawiać sporo garnków o różnej wielkości. Takie kuchnie spełniały funkcję nie tylko i wyłącznie kuchenek, ale również pieców gwarantujących ciepło. Jedno rozwiązanie miało dwa zastosowania. Bez wątpienia wady były podobne. W pomieszczeniach najczęściej się kopciło, a dookoła kuchni robił się bałagan. Pomimo tego takie kuchnie były niezwykle wygodne w użytkowaniu i starsi ludzie z nostalgią wspominają czasy, kiedy mogli na takich kuchniach gotować. Bezspornie uznają, że jedzenie gotowane na kaflowych kuchniach miało znacznie lepszy smak niż to, które przyrządzamy dzisiaj na kuchniach gazowych albo indukcyjnych.
Polecana strona: piece kaflowe ozdobne.